måndag 30 december 2013

Multitasking - på gott eller ont?

Vi har fått ett nytt "svenskt" ord: Multitasking. Enligt Wikipedia kommer termen från dator multitasking och gör det möjligt för ett operativsystem att genom tidsdelning köra flera processer samtidigt.

Den mänskliga multitaskingen är det skenbara resultatet av att en person hanterar mer än en uppgift på samma gång. Ett exempel på multitasking är om du svarar i telefon samtidigt som du skriver e-post. Vi sekreterare gör ju sken av att vara mästare i multitasking. "Många bollar i luften", känns det igen? Nu har vi alltså fått ett ordentligt namn på denna egenskap.


Är då multitasking (många bollar i luften) bra eller dåligt? En gång i tiden (då menar jag typ 1980-1990-talet) tror jag att man ansåg att det var en fördel att kunna ha många bollar i luften. Det är nog under senare år man har upptäckt att multitasking tvärtemot den skenbara effektiviteten kan resultera i att massor av tid slösas bort på grund av ständiga avbrott och påbörjande av nya arbetsuppgifter istället för att slutföra en arbetstuppgift. Dessutom vet vi ju att om man blir avbruten kan det lätt bli fel.

På kontoret har vi olika punkter som vi ska fokusera på. En av dessa punkter för tillfället är att avsätta en viss tid på dagen som "egen tid". Om alla har denna tid samtidigt, så behöver ingen "störa" någon annan utan alla kan fokusera på att få gjort vissa uppgifter som man har bestämt dagen innan. Vi har till och med satt upp skyltar på alla dörrar. Där står det "Egen Tid, Välkommen efter kl. 09.30". Så fort man stänger dörren syns skylten som en påminnelse om att personerna i rummet har "egen tid".

Ett problem är bara att sedan vi införde "egen tid" så har inte dörren till min och min kollegas kontor fått vara stängd en enda morgon. Det är alltid någon som "bara" ska fråga något eller "bara" ska lämna något etc. Det kallar jag respektlöshet mot en arbetskamrat. Det verkar stört omöjligt att få folk att fatta att detta ska gälla alla, inte bara administrationen. Det verkar som om de flesta tror att administrationen har hittat på detta och att man inte behöver respektera det. Du kommer väl ihåg Angry Birds? Respektlöst!

Där har vi MYCKET kvar att jobba med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar