måndag 31 maj 2010

Gamla ord i nya sammanhang

Ett ganska nytt ord i det svenska språket är "sjuk", ja alltså inte själva ordet utan användandet av det. Det förekommer ju i alla möjliga sammanhang nuförtiden och kan ha både positiv och negativ betydelse, beroende på sammanhanget. Kan det vara Grynet som är "skyldig" till detta? Det var väl hon som började säga: "Det är ju helt sjuuuuukt!" Det kan diskuteras om hon gjorde det svenska språket en tjänst eller inte. Personligen tycker jag att det låter ganska konstigt när folk säger: "Det var sjuuuukt roligt" eller "Han är ju sjuuukt jobbig!" eller kanske helt enkelt nöjer sig med "Det är ju helt sjukt!"

Ett annat ord som har börjat dyka upp i konstiga sammanhang är "suger". "Det suger"... vaddå? Vad säger det? Ja, jag fattar att detta ord kommer direkt översatt från engelskan, men på svenska kan det ju bli hur "sjukt" som helst om man t ex säger "hon suger"... det är ju uppgjort för missförstånd.

Ett tredje ord är "typ". Det är ett ganska roligt ord tycker jag. Genom att använda "typ" kan man göra sina svar roligare genom att svara just "typ". Det känns lite som att man försöker göra sig modernare genom att använda "typ", i alla fall om man är lite "äldre".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar